keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Fenkolinen rapukeitto ja sahramiaioli


En ole mitenkään erityisesti keittojen ystävä. Olen kuitenkin silloin tällöin ylittänyt mukavuusalueeni rajat ja keitellyt soppaa. Ihan kohtuu hyvin tuloksin, itse ainakin olen lautaseni tyhjäksi lusikoinut. Idea tämän keiton tekemiseen syntyi päätöksestä tehdä alkuruuaksi jotain uutta ravuista. Ohje löytyi ruotsalaisesta Elle Mat & Vin -lehden viime numerosta. Samalla aukeamalla oli muutama muukin kokeilemisen arvoiselta tuntuva keittoresepti, joita täytyy varmasti tässä syksyn mittaan kokkailla. No joka tapauksessa tähän päädyin ja jonkun verran oli pakko ohjetta soveltaa, sillä kokonaisia pakastettuja katkarapuja en löytänyt. Näinhän siinä itseasiassa aika usein käy. Kun päättää jotain tiettyä ruokaa valmistaa, niin eiköhän sitä saa laukata kaupasta toiseen etsimässä pääraaka-ainetta tai jotain muuta yhtä olennaista reseptiin kuuluvaa. Tässä tapauksessa kokonaiset katkaravut piti korvata pakastimestani löytyneillä tiikerirapuilla. Tai oikeammin niiden kuorilla, keittoon käytin isoja pakasterapuja. Aina joutuu vähän soveltamaan! Tällä kertaa makua ei ollenkaan haitannut. Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen reseptin, sovella sitä siten miten haluat! Sahramiaioli kannattaa tehdä ensimmäisenä.


Fenkolinen rapukeitto (4:lle, 6:lle alkuruokana)
500 g kuorimattomia katkarapuja
1 dl hienonnettua tilliä
1 keltasipuli
1 porkkana
2 rkl voita
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
4 dl vettä
1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä
2 rkl äyriäisfondia (käytin hummerifondia, jota kaapista löytyi)
1 pieni fenkoli
4 dl ruokakermaa
maizenaa
1 rasia jokiravunpyrstöjä
suolaa
mustapippuria
Kuori ravut ja säästä kuoret. Hienonna tilli. Hienonna sipuli. Kuori porkkana ja viipaloi se. Freesaa rapujen kuoret, sipuli ja porkkana voissa. Lisää tomaattipyre, viini, vesi, kuminansiemenet ja fondi. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Kaada keiton pohja siivilän läpi. Voit myös kauhalla painella aineksista siivilän läpi kaikki nesteet talteen keittoon. Laita keittopohja takaisin kattilaan hellalle ja lisää kerma sekä tilli. Anna sen kiehahtaa ja sekoita välillä. Lisää tarvittaessa maizenaa, jotta saat sopivan sakean koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tähän saakka mielestäni keiton voi tehdä etukäteen valmiiksikin. Lisää kuoritut katkaravut ja jokiravunpyrstöt. Muutamia jokirapuja voit säästää koristeeksi. Älä anna keiton kiehua enää, mutta pidä kattilaa miedolla lämmöllä, jotta katkaravut kuumenevat ja fenkoli pehmenee.

-------------------------

Sahramiaioli
1 lime
1 rkl vettä
2 valkosipulinkynttä
1/2 g sahramia
2 munan keltuaista (huoneenlämpöisiä)
2 1/2 dl öljyä (neutraalin makuista)
Raasta pestyn limen kuori ja purista mehu. Lisää vesi, purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää sahrami. Sekoita. Lisää munan keltuaiset joukkoon ja sekoita. Lisää öljyä ohuena nauhana vähitellen samalla kuin sekoitat koko ajan voimakkaasti. Lisää öljyä kunnes aiolin koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja pippurilla.



2 kommenttia:

  1. Tätä pitää kyllä ehdottomasti kokeilla! Sahramin tosin jätän kyllä pois se on mauste mikä ei kyllä ollenkaan sovi mun maku hermoille =)

    VastaaPoista
  2. Aioliin voisi laittaa sahramin sijaan vaikkapa tilliä lisäksi tai laittaa kolmannen valkosipulinkynnen, jos valkosipulista tykkää! Hassua muuten, Ellen kuvassa keitto oli valkoista. En kyllä käsitä miten se on mahdollista, kun väri tuli nimenomaan tomaattipyreestä! Tai jospa olivat unohtaneet keitosta tomaattipyreen kokonaan pois :)

    VastaaPoista