keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Parempi sipulipiirakka

Mikäs sen mukavampaa puuhastelua arki-iltana kuin piirakan tekeminen ja erityisesti sen syöminen! Viimeisimmässä Glorian Ruoka & Viini -lehden kannessa komeili jo herkullisen näköinen sipulipiirakka. Ihania aineksia: karamellisoitua sipulia, mascarponea, pinjansiemeniä, cheddaria....Minun tekele unohtui uuniin muutamaksi minuutiksi liikaa. Kuvassakin näkyy, että reunat ovat vähän kuivahkot ja sipuli turhan tummaa. Mutta kyllä tämä hyvää oli. Tein pohjasta tuplasatsin varmuuden vuoksi ja loppuosa piirakasta maistuikin lounasruokana. Alla oleva ohje alkuperäinen.

Parempi sipulipiirakka
1/4 dl perunahiutaleita (esim. Mielihyvä)
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa 
25 g voita
1/2 dl vettä

Täyte
3 punasipulia
3 salottisipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl tummaa balsamikastiketta (esim. Rajamäki)
1 kananmuna
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
1/2 tlk mascarponea (tölkin koko 250g)
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
timjamia
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää se ja vesi kuiviin aineksiin. Sekoita, kunnes perunahiutaleet ovat imeneet nesteen ja taikina kiinteytyy. Painele käsin taikinasta leivinpaperille pyöreä piirakkapohja. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit. Mielestäni saa tehdä ihan paksuja viipaleita. Omat viipaleet olivat vähän turhan ohuita. Kuumenna pannulla voi ja sokeri. Asettele sipuliviipaleita pannulle vieri viereen. Toista paistaminen niin monta kertaa, että saat kaikki viipaleet käsiteltyä. Ruskista molemmat puolet. Minä jouduin lisäämään voita ja sokeria pannulle, että sain kaikki sipuliviipaleet paistettua. Viipaleet haudutetaan pehmeiksi miedolla lämmöllä, n. 5 minuuttia. Kun viipaleet ovat läpikuultavia, valuta päälle vähän balsamikastiketta. Sekoita muna ja juustoraaste mascarponen joukkoon. Levitä esipaistetulle taikinapohjalle ensin juustoseos ja sitten sipuliviipaleet. Paista piirakkaa vielä 20-30 minuuttia. Koristele valmis piirakka paahdetuilla pinjansiemenillä ja timjamin lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti