sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Sitrusmarinoitu entrecôte, tomaattisalaatti ja tsatsiki


Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 5/12 ollut kansikuva grillatusta entrecôtesta lisukkeineen oli niin houkuttelen näköinen, että veneelle lähti omasta pakastimesta mukaan iso pala naudan entrecôteeta. Pihvien marinoituessa salaatti ja tsatsiki valmistuivat helposti. Tsatsiki kannattaa tehdä ennen salaattia, jotta se ehtii maustua. Tsatsikiakin on monenlaista, mutta tässä on perusohje, jota voi muokata oman maun mukaan. Veneellä ei ollut kivettömiä oliiveja, mutta kivelliset kalamata -oliivit sopivat tähän hyvin, kun ensin oli rusentanut kivet pois. Fetakin oli valmiiksi kuutioitua, mutta toimi hyvin. Seuraavan kerran aion kyllä ottaa hyvää fetaa isona palana ja murustella sen salaattiin. Kaiken kaikkiaan tämän oli mainio kokonaisuus!

Entrecôte –pihvit
4 (pihvikarjan)entercôte –pihviä à 200 g 
1-2 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
Marinadi
4 valkosilpulinkynttä
1 1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunanmehua
muutama oksa timjamia
1/3 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria, mieluiten myllystä
Tee ensin marinadi. Viipaloi valkosipulin kynnet. Laita ne kulhoon. Lisää sinne muut marinadin aineet ja pihvit. Sekoita hyvin. Anna maustua puolisen tuntia tai yön yli. Jos marinoit pihvejä yön yli, ota ne huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista. Grillaa pihvejä 1½-2½ minuuttia molemmin puolin niin, että liha on sisältä vielä kauniin vaaleanpunaista. Anna vetäytyä foliokääreessä 5 minuuttia. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla.

-------------------------

Tomaatti-fetasalaatti
2 kesäpunasipulia varsineen
1 tl sormisuolaa
2 tl sokeria
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
200-300 g fetaa, mieluiten isona palana
250 g punaisia kirsikkatomaatteja
250 g keltaisia kirsikkatomaatteja
3 dl kivettömiä oliiveja
1/4 ruukku basilikaa
1/4 ruukku oreganoa
Marinoi ensin sipuli. Leikkaa sipuli ohuen ohuiksi suikaleiksi. Ota vihreät osat erikseen. Sekoita suola, sokeri ja punaviinietikka keskenään. Lisää joukkoon sipulit ja anna maustua vähintään 10 minuuttia. Nosta sipulit kulhoon ja säästä öljy kastikkeeksi. Murustele feta, viipaloi oliivit ja puolita tomaatit. Yhdistä kaikki aineet sipulin kanssa. Viimeistele kastikkeella sekä riivityillä yrteillä.

-------------------------

Tsatsiki
1-3 valkosipulinkynttä
1/2 kurkku
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1/2  dl tilliä tai ruohosipulia
1/2  tl sormisuolaa 
1/3 tl mustapippuria mieluiten myllystä
Hienonna valkosipulit. Kuori kurkku, poista vetinen sisus ja kuutioi malto pieniksi paloiksi. Voit myös raastaa mallon. Lisää jogurttia niin, että tahna on paksuhkoa. Lisää mausteet. Anna maustua viileässä puolisen tuntia. Tarkista maku!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti