perjantai 24. elokuuta 2012

Karibian jerk -kanaa ja grillattua ananassalsaa


Tulevana viikonloppuna vietetään perinteisiä venetsialaisia eli mökki- ja huvilakauden päättäjäisiä. Hyvä ruokaa on tietenkin olennainen osa tapahtumaa. Aurinkoa ja lämmintä on ennustettu ainakin huomiselle päivälle. Ihanaa! Tässä resepti, jossa paljon raikkaita kesän makuja.

Jerk on karibilaisen keittiön perusmausteseoksia. Jokaiselta saarelta löytyy varmasti useita versioita. Tässä on yksi versio, joka on poimittu kirjasta "Grillimestari - suuri grillauskirja" (Fred Thompson). Tahna on mausteinen ja hieman tulinenkin, mutta itse voi hyvin säädellä esimerkiksi chilin määrää tai vaihtamalla ohjeessa mainittu habanero-chili miedompaan. Lähikaupastamme löytyi mietoa hollantilaista chiliä, joka sopi hyvin mausteseokseen. Marinoin tällä kertaa broilerin koivet jerkissä, mutta tämä mausteseos sopii myös esimerkiksi kanavartaisiin tai possun sisäfileen marinointiin.

Lisäkkeeksi tein grillattua ananassalsaa, jossa ananaksen lisäksi oli myös punasipulia ja avokadoa. Usein kaupasta saatava avokado on vielä raaka. Kypsän avokadon tunnistat siitä, että puristaessasi sitä yläpäästä, se on hieman pehmeä. Raaka avokado kypsyy kotona muutamassa päivässä. Nykyisin kaupossa on myös ready-to-eat avokadoja, mutta irtonaisina myytävät ovat edullisempia.

Karibian jerk -mausteseos (noin 2 dl)
3 kevät- tai kesäsipulia pilkottuna (myös vihreät latvat)
4 suurta valkosipulin kynttä pilkottuna
3 habanero - tai muuta chiliä siemenet poistettuna ja pilkottuna
4 rkl limemehua
3 rkl extra virgin -oliiviöljyä
2 rkl tamarisoijaa tai vähäsuolaista soijakastiketta (tavallinenkin varmasti käy, mutta ole tarkkana suolaa lisätessäsi, ettei seoksesta tule liian suolaista)
1 rkl vaaleaa fariinisokeria
1 rkl timjamia silputtuna
2 tl maustepippuria jauhettuna
1 tl muskottia jauhettuna
1/2 tl kanelia jauhettuna
2 tl mustapippuria
1-2 tl sormisuolaa
Sekoita tehosekoittimessa tai yleiskoneessa sipulit, valkosipulit, chilit, limemehu, öljy, soija, sokeri, timjami, maustepippuri, muskotti, kaneli, mustapippuri ja suola. Sekoita kunnes seos on tasainen. Mausteseos säilyy jääkaapissa enintään viikon. Marinoi broilerinkoipia (max 6 kpl) mausteseoksessa jääkaapissa ainakin 8 tuntia tai yön yli. Kääntele niitä välillä. Ota broilerinkoivet huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Grillaa koipia suorassa/kovassa lämmössä 2 minuuttia per puoli ja vähennä sitten lämpöä tai siirrä koivet epäsuoraan lämpöön noin puoleksi tunniksi tai kunnes lihan lämpötila on 77 astetta. Lihalämpömittarilla voit helposti tarkistaa lihan kypsyyden. Työnnä lämpömittari reisikoiven paksuimpaan kohtaan luuttomaan osaan. Reisikoivet saavat levähtää foliokääreessä ennen syömistä noin 10 minuuttia.

------------------

Grillattu ananassalsa
1/2 tuore ananas
1 punasipuli
oliiviöljyä
1 jalapeno
1/2 avokado
1 rkl tuoretta minttua
1 limen mehu
sormisuolaa
Ananas ja sipuli grillataan, joten minä leikkasin ananaksen pitkittäin viipaleiksi ja poistin samalla kovan ytimen. Sipulista tein isoja lohkoja, jotka oli helppo grillata. Jalapenokin grillataan. Jalapenon sijaa grillasin mausteseoksen tekemisestä yli jääneen punaisen chilin. Valuta hieman oliiviöljyä ananaksen ja punasipulin päälle. Grillaa ananaksia ja punasipulin lohkoja n. 8 minuuttia, kunnes niissä on kauniit grillausjäljet. Grillaa jalapenoa/chiliä niin kauan, että se on kauttaaltaan hiiltynyt. Kun ainekset on grillattu, pilko ananas ja sipuli ja laita ne kulhoon. Kun chili on jäähtynyt niin, että sitä voi käsitellä, kuori se, poista kanta ja siemenet, leikkaa se kuutioiksi ja laita samaan kulhoon. Lisää pilkottu avokado, hienonnettu minttu ja sekoita ainekset. Lisää limen menhu, sekoita ja mausta suolalla. Käytä heti tai säilytä jääkaapissa enintään 2 päivää. Jos salsa on jääkaappikylmää, anna sen lämmetä huoneenlämmössä ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti