perjantai 24. elokuuta 2012

Raparperisalsa


Raparperi on keskikesän hapan vihannes, jota useimmiten käytetään piirakoissa, hilloissa ja kiisseleissä. Samalla kun löysin keväisestä Drömhus & Trädgårdin lehdestä maustetahnan possukyljyksille, huomasin raparpereista tehdyn salsan. Mielenkiintoista! Sitähän oli pakko kokeilla, kun sain ystävältäni ison nipun raparperia. Salsassa on hieman itämaistyyppinen. Tuoreen mintun sijaan käytin kuivattua, kun tein tätä ensimmäistä kertaa. Toimi melkein yhtä hyvin kuin tuore. Oliiviöljyä laitoin kyllä hieman vähemmän. Hillottua inkivääriä ei ollut, mutta laitoin tähän kotona löytynyttä sushi-inkivääriä saman verran eikä ollut hassumpi ratkaisu. Jos laitat tuoretta, maistele mikä määrä on sopiva. Tässä raparperisalsa kaverina on edellisen reseptin maustetahnalla maustetut possukyljykset.

Raparperisesonki on ollut ohi jo jonkun aikaa, mutta lisään tämän reseptin kuitenkin jo ensi kesää varten. Ja varmasti talven varalle pakastettuja raparperipaloja voi käyttää. Ainakin kannattaa kokeilla. Harmittavasti jääkaappipakastimemme pakastinosa on niin pieni, ettei sinne juurikaan mahdu kesäisiä vihanneksia, marjoja tai sieniä, joten meillä tätä herkkua valmistetaan seuraavan kerran ensi kesänä.

Raparperisalsa
150 g raparperia
2 tl seesamiöljyä
1/2 dl extra virgine -oliiviöljyä
1/2 chili
2 rkl minttua
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl seesaminsiemeniä
1/2 dl hillottua inkivääriä
Kuori raparperi ja pilko sopiviksi suupaloiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Jos käytät tuoretta minttua, hienonna tai riivi se. Hillotulle inkiväärille ei tarvitse sinänsä tehdä mitään, mutta jos käytät sushi-inkivääriä pitää se hienontaa tai tuore inkivääri raastaa. Sekoita kaikki ainekset raparperipalojen kanssa ja anna maustua jääkaapissa hetken aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti