lauantai 25. elokuuta 2012

Lammasburgeri


Hampurilaiset ovat varmasti kesäaikaan eräs suosikki grillattava. Tämän lammasburgerin ohje on peräisin Glorian Ruoka ja Viini -lehden numerosta 04/12. Tässä yhdistyy mausteinen lammaspihvi ja raikas tsatsiki. Oman lisänsä toi marinoitu punasipuli, jonka ohjeen olen kadottanut, mutta yritän sen jostain löytää. Lehdessä lammasburgerin leipä oli itse tehtyä kuminabriossia. Leivän tekemiseen ei ollut aikaa, joten käytin tavallisia hampurilaissämpylöitä. Ne nyt ei mitään kovin häävejä ole, mutta sillä hetkellä ei ollut vaihtoehtoja. Jos joku lukija haluaa briossin ohjeen, sen saa kyllä minulta. Glorian nettisivustolta sitä ei löydy. Reseptissä mainitaan ohjeen olevan kuudelle burgerille, mutta kolme syöjää saa mahtavan isot ja paksut pihvit tästä määrästä! Kastikkeena käytetty tsatsiki kannattaa tehdä ihan ensimmäisenä jääkaappiin maustumaan.

Lammasburgerit (6 burgeria)
400 g karistan jauhelihaa (mielestäni lampaan jauheliha käy ihan yhtä hyvin)
3 solo valkosipulia (laioin kyllä vähemmän, ehkä viisi-kuusi kynttä, mutta jokainen oman maun mukaan)
1 sipuli
1/2 rkl öljyä
1 kananmuna
2 tl fenkolia jauhettuna (minulta löytyi fenkolinsiemeniä, joita hieroin morttelissa jauheeksi)
2 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl kanelia jauhettuna
1 tl neilikkaa jauhettuna
1-2 tl suolaa (rouhin silmämääräisesti myllystä merisuolaa)
1 tl sokeria
Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla pienessä määrässä öljyä. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset ja vaivaa huolellisesti taikinaksi. Muotoile kuudeksi pihviksi ja grillaa n. 2 minuuttia molemmin puolin. Pihvit saavat jäädä sisältä hieman punertaviksi. Jos teet paksumpia pihvejä, grillaa niitä vastaavasti hieman kauemmin. Anna pihvien vetäytyä foliokääreessä muutaman minuutin. Vetäytymisen nyrkkisääntö minun mukaan on puolet grillauksen tai paistamisen ajasta. Eli 4 minuttiia grillausta yhteensä tarkoittaa 2 minuuttia vetäytymistä. Tällä välin onkin helppo grillata leipiin väri. Kokoa burgerit grillatuista leipäviipaleista, lammaspihveistä ja tsatsikista. Kuten kuvasta näkyy, minä lisäsin burgereihin myös jäävuorisalaattia ja marinoitua punasipulia.

------------------

Tsatsiki (4dl)
1 kurkku
1 valkosipuin kynsi (laitoin kylläkin kaksi, sillä rakastan valkosipulia!)
1 nippu kevätsipulia (kesäsipuli käy ihan hyvin)
1/2 ruukkua minttua
1 lime
2 dl turkkilaista jogurttia
1-2 tl suolaa (rouhin myllystä merisuolaa)
1 tl sokeria
Ohjeen mukaan kurkusta piti leikata juustohöylällä ohuen ohuita "kolikoita", tarkoittaa varmasti viipaleita. Minä sen sijaan pilkoin kurkun pieneksi hakkeeksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Murskaamisen sijaan, minä yleensä pilkon valkosipulin hienoksi. Hienonna kevätsipuli ja riivittyt mintun lehdet. Pese lime, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki ainekset jogurttiin ja mausta seos suolalla ja sokerilla. Kannattaa laittaa tsatsiki tekeytymään jääkaappiin ja maistaa sitä ennen tarjoilua, jotta suolan ja sokerin määrään saadaan juuri oikea tasapaino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti